TriplePro Banner

The Market Hotel Groningen

Geplaatst op:
22 jul 2024

Het is één van de nieuwste aanwinsten in het hart van Groningen: The Market Hotel aan de Grote Markt. Statig prijkt het gebouw aan de oostkant van het plein. Aan het roer staat iemand met een passie voor de horeca en een schat aan ervaring: Niek Strous, General Manager van The Market Hotel Groningen

General Manager Niek Strous

he Market Hotel is onderdeel van WestCord Hotels en zag in 2021 het levenslicht aan de Grote Markt in Groningen. Het concept WestCord is niet nieuw voor Niek, aangezien hij al 17 jaar in dienst is bij de hotelketen. Na de Hotelschool in Leeuwarden belandde hij bij WestCord Vlierijck op Vlieland. Later maakte hij de overstap naar Hotel de Wadden en Strandhotel Seeduyn op hetzelfde waddeneiland.

Invloed op totaalbeleving

In 2019 kreeg Niek de kans om aan wal te gaan om te helpen met het opstarten van The Market Hotel. “Ik wilde graag in Groningen aan de slag”, vertelt hij. “The Market Hotel zou een groot restaurant krijgen, Café WillemAlbert, en dat vind ik één van de leukste aspecten binnen het hotelbedrijf.”

‘Alle hotels van WestCord hebben een eigen verwijzing naar de plek waar ze staan

En zo geschiedde. Niek werd betrokken bij het complete proces, van de bouw en indeling tot de keuken en kamers. “Van het proces heb ik ontzettend veel geleerd, ik heb nooit gerealiseerd hoeveel er besproken en besloten moet worden. Over de kleur van elke kitrand wordt vergaderd! Pas later merk je wat voor invloed zulke beslissingen hebben op de totaalbeleving. Gelukkig werden er veel professionals betrokken bij het proces, zodat ik me kon richten op de meer praktische dingen,
zoals het inrichten van de keuken en de koffiezetapparaten.”

Willem Albert Scholten

De complete begane grond van het hotel beslaat Café Willem Albert, een restaurant met high end bar en terras waar je kunt dineren en borrelen. Ook vind je er Bakkerij Westers, waar je terecht kunt voor verse broodjes en koffie. De naam van het restaurant zal de meeste Groningers bekend in de oren klinken, want ooit stond het Scholtenhuis op deze plek.

Het Scholtenhuis was het huis van de Groninger industrieel Willem Albert Scholten, die tientallen fabrieken liet bouwen op het gebied van aardappelzetmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. “Het leuke van de hotels van WestCord is dat ze allemaal een eigen verwijzing hebben naar de plek waar ze staan”, licht Niek toe. “In het geval van Groningen wilden we Willem Albert Scholten ‘eren’ op deze plek, dus hebben we het café naar hem vernoemd. Dat is ook terug te zien in de menukaart. Willem Albert Scholten is groot geworden met aardappels, dus hebben we vaak een stamppot of een ander gerecht met aardappels op de kaart staan.”

OVER WESTCORD HOTELS
Anders dan de naam doet vermoeden is WestCord Hotels een Nederlands familiebedrijf met haar oorsprong op Vlieland. Inmiddels behoren 16 hotels verspreid door heel Nederland tot de WestCord familie, waaronder The Market Hotel in Groningen. Aan het roer staat directeur en eigenaar Harry Westers, die in 1968 op 18-jarige leeftijd zijn eerste hotel van zijn vader Erno kreeg.

Onderscheidend

Een ander aspect waar Niek over heeft meegedacht, is hoe het hotel zich kan onderscheiden van andere hotels in Groningen. “Dat was een belangrijke vraag tijdens het proces”, blikt hij terug. “Wat gaan we doen om anders te zijn en ons goed te profileren? We hebben natuurlijk de locatie mee, die kan niet beter. Hotels zitten vaak in een blinde hoek, wij hebben voor vrij zicht op de Grote Markt en achter op de Nieuwe Markt. Daarom hebben we dik glas in alle kamers om de stadse geluiden tegen te houden. Verder hebben we klimaatbeheersing op alle kamers en heeft Avek uit Surhuisterveen bedden voor ons ontwikkeld voor optimaal slaapcomfort.” Maar er is meer waarin The Market Hotel zich onderscheidt.

Het hotel is namelijk gebouwd zónder gasaansluiting. “Dat is vrij uniek in onze branche”, lacht Niek. “Je hebt namelijk een grote warmwatervoorziening nodig in zo’n hotel. We doen alles met luchtwarmtepompen en hebben grote buffervaten. In de winter is het best spannend, want als iedereen op zondagochtend gaat douchen worden die vaten snel leeggetrokken. En zonder gas kun je niet snel even bijstoken. Maar tot nu toe is het altijd goed gegaan.” Is dan nu alles klaar in het hotel? “Nee”, lacht Niek. “We hebben een aantal leuke dingen op de planning staan om het hotel nóg beter te maken. Zo krijgen we deze zomer een groot dakterras. Verder zijn we de afgelopen jaren veel intern bezig geweest met het hotel, maar willen we nu onze blik meer naar buiten richten. Meedoen met evenementen, zoals Koningsdag en de opening van de Grote Markt.

'We hebben natuurlijk de locatie mee, die kan niet beter'

Brownies per post Banner

Strictly Business

Copyright ©2024 - Strictly Business
arrow-leftarrow-right