TriplePro Banner

Culinaire oase in hartje Groningen

Geplaatst op:
16 mei 2025

In de gezellige Oosterstraat, midden in het centrum van Groningen, vind je een verborgen parel: Vive la Vie. Een restaurant dat niet alleen bekendstaat om de verfijnde gerechten, maar ook om de warme sfeer en persoonlijke benadering. “Zodra mensen hier binnenstappen, wil ik dat ze de drukte van de stad achter zich laten en meteen omarmd worden door een warme, ontspannen sfeer”, vertelt eigenaar Jeroen.

Jeroen Sportel en zijn vrouw Lara begonnen Vive la Vie in 2014. Na twintig jaar voor een baas te hebben gewerkt, was het de droom van Jeroen om zijn eigen restaurant te openen. “Ik liep door de Oosterstraat, keek naar binnen bij dit pand en dacht: dit is het”, zegt hij. Maar voordat de deuren open konden, moest het pand eerst volledig worden verbouwd. “Het was oud en vervallen, maar na drie maanden hard werken konden we eindelijk open.”

Seizoensgebonden menu en een eigen groentetuin

Bij Vive la Vie draait alles om kwaliteit en seizoensgebonden producten. “We wisselen het menu vier keer per jaar volledig, maar tussendoor veranderen we gerechten afhankelijk van wat er groeit en bloeit”, legt Jeroen uit. Sinds vorig jaar kweekt hij zelfs een deel van de ingrediënten in zijn eigen groentetuin in het Stadspark. “Denk aan tomaten, venkel, prei, komkommers en veel kruiden en bloemen. In de herfst trek ik het bos in, op zoek naar wilde paddenstoelen. Het is geweldig om zo dichtbij de natuur te werken.”

Jeroen houdt ervan om te experimenteren met smaken en structuren, maar een goede basis is volgens hem essentieel. "Ik hou van de combinatie tussen de Franse en Aziatische keuken. Veel vis en schelpdieren, maar ook frisse zuren, mooie specerijen en kruidige accenten. Mijn inspiratie haal ik uit mijn culinaire reizen door Zuid-Oost Azië, waar ik veel nieuwe smaken en technieken ontdekt heb”. Zijn favoriete ingrediënten om mee te koken? “Dat wisselt per seizoen, maar ik ben gek op koken met vis en schelpdieren. Die zijn zo mooi verfijnd van smaak en passen perfect bij Aziatische invloeden.” 

Jeunes Restaurateurs Europe

Vive la Vie is aangesloten bij de JRE-Jeunes Restaurateurs, een club van jonge topchefs die culinaire innovatie en vakmanschap hoog in het vaandel hebben. “We delen samen de passie voor gastronomie en respect voor de lokale tradities en producten.” In 2023 werd Jeroen door zijn JRE collega’s verkozen tot chef van het jaar. “Als je ziet hoeveel culinair talent er binnen de JRE zit, is dat echt heel bijzonder.”

“Een Michelinster? We krijgen die vraag vaak. Dit is geen doel op zich, maar zou natuurlijk een mooie waardering zijn. Ons belangrijkste doel is simpel: elke gast een fantastische avond bezorgen die hij niet snel vergeet.”

Duurzaamheid en innovatie

De wereld verandert en de visie op fine dining verandert mee. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zo ook bij Vive la Vie. We hebben onlangs geïnvesteerd in een nieuwe keuken, waarbij we van koken op gas over zijn gegaan op inductie. We werken steeds meer met lokale producten, werken met duurzame vis en vlees en gooien nauwelijks iets weg. “Onze sous-chef Maarten hield zelfs varkens die gevoerd werden met ons groenteafval. Hier kregen we geweldige lardo en ham voor terug”. 

Private dining voor een exclusieve ervaring

Op zoek naar een exclusief diner met een groter gezelschap? Vive la Vie heeft een sfeervolle private dining ruimte. “In onze salon – verborgen achterin het restaurant – kun je met een groep van maximaal achttien personen genieten van een intiem diner met familie of vrienden. De ruimte is ook perfect geschikt voor een zakelijk diner.” Bij Vive la Vie draait alles om de beleving. “Fantastisch eten, een warme sfeer en pure gastvrijheid. Dat is waar we voor staan”, besluit Jeroen met een glimlach.

Brownies per post Banner

Strictly Business

Copyright ©2025 - Strictly Business
arrow-leftarrow-right